Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ισπανία, Φινλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία και Ελλάδα αποχωρίστηκαν το εθνικό τους νόμισμα και μαζί με τις Γαλλία, Ολλανδία και Ιρλανδία – οι οποίες είχαν σταματήσει την παράλληλη κυκλοφορία του εθνικού τους νομίσματος με το ευρώ λίγες εβδομάδες νωρίτερα – ολοκλήρωσαν την μετάβαση σε μια νέα εποχή για την Γηραιά Ήπειρο.
αθλητικά είδη ζωγράφου
Το πέρασμα, παρά τις ανησυχίες, έγινε ανώδυνα, ακόμη και σε χώρες όπως η Γερμανία, όπου υπήρχε ιδιαίτερη προσήλωση στο μάρκο. Η Ελλάδα αντικατέστησε το παλαιότερο του κόσμου με το φρέσκο ευρώ και οι Ιταλοί χάρισαν τις τελευταίες τους λίρες στην Φοντάνα ντι Τρέβι. Σε μερικές περιπτώσεις, όπως είχε διαπιστώσει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τζόναθαν Φολ, υπήρξε «πλήρης απουσία συγκίνησης» και «αδιαφορία» για την μετάβαση.
αφρούλα γαβριηλίδου
Από 1ης Μαρτίου 304 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρώπης μοιράζονταν ένα κοινό νόμισμα με την πρόθεση να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και ανταγωνιστικότητα εντός της ευρωζώνης.
καλός αρχαία ελληνικά
Το ευρώ κουβαλούσε και την ελπίδα για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταρρυθμίσεις με πολιτικό πρόσημο, που θα βοηθήσουν στην διεύρυνση της Ε. Ε.
Από την περίοδο της παράλληλης συνύπαρξης των δύο νομισμάτων, φωνές έκαναν λόγο για ένταξη της Μεγάλης Βρετανίας, της Σουηδίας και της Δανίας στο ευρώ, χωρών που είχαν διατυπώσει τις ενστάσεις τους για την πρωτοφανή οικονομική μεταρρύθμιση και επέλεξαν να παραμείνουν σε οικεία νερά.
(ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Η Τράπεζα της Ελλάδος με μια λιτή ανακοίνωση αποχαιρετούσε την δραχμή , το «εθνικό μας νόμισμα κατά τα τελευταία 169 χρόνια», το νόμισμα που είχε ακολουθήσει την χώρα καθ’ όλη την ιστορία της από τις ελληνικές πόλεις της αρχαιότητας.
Η δραχμή, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ΤτΕ, πρωτοεκδόθηκε το 1833, παίρνοντας την θέση του φοίνικα και συντρόφευσε την χώρα στον δρόμο προς την οικονομική εξέλιξη, σε περιόδους ευημερίας, αλλά και νομισματικής αναταραχής.
No comments:
Post a Comment