Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έπειτα από πολλά χρόνια περικοπών στις αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη και την ολοένα και μεγαλύτερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ – μέσω του ΝΑΤΟ–, η Γαλλία και η Γερμανία ελπίζουν ότι η συμφωνία που θα υπογραφεί στις 13 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες θα συμβάλει στην ανάπτυξη μιας στενότερης συνεργασίας στον αμυντικό τομέα που θα καλύπτει τα στρατεύματα και τον οπλισμό.
πλουτωνιες εμμονες
Η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το μεγαλύτερο άλμα στην αμυντική πολιτική της ΕΕ εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, Ευρωπαίοι διπλωμάτες επισημαίνουν ότι παραμένουν ακόμη διαφωνίες μεταξύ του Βερολίνου και του Παρισιού για το τι θα πρέπει να πράττουν οι χώρες που δεσμεύονται νομικά από τη συμφωνία.
charms μπαντα
Η Γαλλία θέλει ένας πυρήνας κυβερνήσεων να παρέχει πόρους και στρατιωτικά μέσα στην PESCO, καθώς και να είναι πρόθυμος για αποστολές στο εξωτερικό. Η Γερμανία επιδιώκει να διευρύνει τη συμφωνία ώστε να τους περιλαμβάνει όλους, κάτι όμως που ορισμένοι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να την καταστήσει λιγότερο αποτελεσματική. Η συμφωνία "θα πρέπει να επιφέρει υψηλότερο επίπεδο δέσμευσης για να λειτουργήσει", είπε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, περιγράφοντας την PESCO ως "αμυντικό γάμο". "Η ΕΕ έχει ήδη πολλά φόρουμ για συζητήσεις", πρόσθεσε.
Μέχρι στιγμής η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και περίπου άλλες 16 χώρες έχουν δεσμευτεί ότι θα ενταχθούν στη συνθήκη αυτή, που θα επισημοποιηθεί στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών τον Δεκέμβριο. Ορισμένες άλλες χώρες, όπως η Δανία, η Πορτογαλία και η Μάλτα, δεν έχουν δεσμευτεί ακόμη δημοσίως. Είναι σαφές πάντως ότι η Βρετανία, που βρίσκεται σε διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, δεν πρόκειται να συμμετάσχει. Το Λονδίνο επιδίωκε εξάλλου να μπλοκάρει την αμυντική συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ, φοβούμενο ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού.
κενες θεσεις εργασιας στο αεροδρομιο παφου
No comments:
Post a Comment